{author}

Pieter Marechal

Pieter Marechal is sinds 2013 docent media bij SPECO (Fontys Economische Hogeschool Tilburg). Voordien was hij woordvoerder en Communicatie Manager bij Club Brugge en nationaal voorzitter en woordvoerder van JONGCD&V. Hij is tevens gemeenteraadslid in Brugge.

Twitter »LinkedIn »

Vier sportmedia-trendbreuken voor 2018

21/12/2017 06:300 reacties1291

Conor_Mc_Gregor_UFC.jpg

2017 was het jaar waarin enkele verschuivingen in de sportmediawereld nadrukkelijk de kop opstaken. Het is dan ook onze verwachting dat 2018 het jaar zal worden waarin enkele nieuwe evidenties definitief hun plaats zullen innemen. Wij bespreken de vier evoluties die ons het meest in het oog springen. Ontwikkelingen die reeds zijn ingezet en naar onze verwachting komend jaar een definitieve impact krijgen.

Lees verder »

NASCAR: The need for speed

07/02/2017 06:300 reacties1524

nascar.jpg

Amerika is nog steeds het sportmedialand bij uitstek. Bij SPECO richten we daarom jaarlijks, tijdens het weekend van de Super Bowl, onze blik op de VS met een 'Weekend van de Amerikaanse Sport'. Op www.sportmedia.online verschijnen korte videocolleges over sporten die in Nederland zo goed als geen bekendheid hebben, maar die ons heel wat inzichten kunnen verschaffen. NASCAR is daar een goed voorbeeld van. Een sport die de laatste jaren ook in de VS steeds meer aan populariteit moet inboeten, maar die er toch in slaagt om via enkele erg innovatieve keuzes een nieuwe weg in te slaan.

Lees verder »

8 opvallende sportmediatrends van Rio2016

26/08/2016 10:220 reacties1995

Rio2016_stadion_hockey.jpg

De medailles zijn geteld, de atleten zijn weer thuis. Tijd om terug te blikken op het grootste sportevenement ter wereld. Zoals altijd leveren dergelijke momenten een goed beeld op van de evoluties in (sport)medialand. De acht meest in het oog springende trends en gebeurtenissen van de afgelopen Olympische Spelen hebben we op een rijtje gezet.

Lees verder »

Het potentieel van de volgende grote mediasport: eSport

05/07/2016 06:300 reacties1772

eSports_overzicht.jpg

Is eSport een echte sport of niet? Hoe je het fenomeen ook wil categoriseren, eSport is de nieuwste ster in de sportmediawereld. Voorlopig lijkt er nog lang geen einde te komen aan haar steile groeicurve. De vraag is volgens ons dan ook niet of eSport een plaats opeist bij de grote mediasporten, maar vooral op welke manier. Alle partijen binnen het sportmedia-gebeuren zijn namelijk ook hier aanwezig, maar in tegenstelling tot klassieke mediasporten als voetbal of basketbal evolueert eSport op een geheel eigen wijze.

Lees verder »